Chickpeas Gravy / கொண்டைக்கடலை கிரேவி
Serves: 4
Preparation time: 8 hrs
Cooking time: 30 minutes
Ingredients :
1/2 kg Chickpeas / 1/2 கிலோ கொண்டைக்கடலை
4 garlic pods / 4 பூண்டு
Small piece ginger / இஞ்சி சிறிய துண்டு
2 green chili / 2 பச்சை மிளகாய்
1 cinnamon stick / பட்டை
2 onions / 2 வெங்காயம்
1 tomato / 1 தக்காளி
1 tsp chili powder / 1 தேக்கரண்டி மிளகாய் தூள்
1/2 tsp coriander powder / 1/2 தேக்கரண்டி கொத்தமல்லி தூள்
1/4 tsp turmeric powder / 1/4 தேக்கரண்டி மஞ்சள் தூள்
1/4 tsp cumin powder / 1/4 தேக்கரண்டி சீரகம் தூள்
Curry leaves / கறிவேப்பிலை
2 tsp coconut oil / 2 தேக்கரண்டி தேங்காய் எண்ணெய்
Salt / உப்பு
Method :
- Soak chickpeas overnight and pressure cook with salt for 5-6 whistles
- In a blender
jar add garlic, cinnamon, ginger pieces, green chili, and chopped onion - Grind them into a fine paste
- In a pan, add coconut oil and temper with curry leaves
- Add the onion paste and cook until the raw smell disappears
- In a blender jar, add chopped tomatoes and make purée
- Add tomato purée to the pan and cook for 2 minutes
- Add 1 cup of water and salt required for the gravy
- In a separate bowl, add cumin powder, coriander powder, chili powder, and turmeric powder. Mix well
- Add the masala powder to the gravy
- Once the gravy starts to boil, add cooked chickpeas and mix well
- Let the gravy boil for 5-8 minutes on medium flame
- Turn off heat and serve
For recipes, check https://adukalaii.blogspot.com
Do share your comments.
No comments:
Post a Comment