Thursday, 21 January 2021

Chickpeas Gravy / கொண்டைக்கடலை கிரேவி

 

Chickpeas Gravy / கொண்டைக்கடலை கிரேவி


Serves: 4 

Preparation time: 8 hrs 

Cooking time: 30 minutes 



Ingredients : 


1/2 kg Chickpeas / 1/2 கிலோ கொண்டைக்கடலை

4 garlic pods / 4 பூண்டு

Small piece ginger / இஞ்சி சிறிய துண்டு

2 green chili / 2 பச்சை மிளகாய்

1 cinnamon stick / பட்டை

2 onions  / 2 வெங்காயம்

1 tomato / 1 தக்காளி

1 tsp chili powder / 1 தேக்கரண்டி மிளகாய் தூள்

1/2 tsp coriander powder / 1/2 தேக்கரண்டி கொத்தமல்லி தூள் 

1/4 tsp turmeric powder / 1/4 தேக்கரண்டி மஞ்சள் தூள்

1/4 tsp cumin powder / 1/4 தேக்கரண்டி சீரகம் தூள்

Curry leaves / கறிவேப்பிலை

2 tsp coconut oil / 2 தேக்கரண்டி தேங்காய் எண்ணெய்

Salt / உப்பு


Method : 


  1. Soak chickpeas overnight and pressure cook with salt for 5-6 whistles
  2. In a blender

    jar add garlic, cinnamon, ginger pieces, green chili, and chopped onion 
  3. Grind them into a fine paste 
  4. In a pan, add coconut oil and temper with curry leaves 
  5. Add the onion paste and cook until the raw smell disappears 
  6. In a blender jar, add chopped tomatoes and make purée 
  7. Add tomato purée to the pan and cook for 2 minutes 
  8. Add 1 cup of water and salt required for the gravy 
  9. In a separate bowl, add cumin powder, coriander powder, chili powder, and turmeric powder. Mix well 
  10. Add the masala powder to the gravy 
  11. Once the gravy starts to boil, add cooked chickpeas and mix well 
  12. Let the gravy boil for 5-8 minutes on medium flame 
  13. Turn off heat and serve 


For recipes, check https://adukalaii.blogspot.com 

 

Do share your comments. 


No comments:

Post a Comment