Cauliflower Kurma / காலிஃபிளவர் குருமா
- mom’s recipe
Serves: 4
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 25 minutes
Ingredients:
1/2 kg cauliflower
Curry leaves
Coriander leaves
1/4 tsp coriander powder
1/2 tsp chili powder
1 tsp coconut oil
2 bay leaf
For masala paste :
1 large onion chopped
2 green chili
4 garlic
Ginger small piece
1 tsp fennel seeds
2 cardamom
2 cloves
1 cinnamon
1 tomato chopped
1/4 tsp turmeric powder
Salt
1 tsp coconut oil
For coconut paste :
1/4 cup grated coconut
1/2 tsp fennel seeds
தேவையான பொருட்கள்:
1/2 கிலோ காலிஃபிளவர்
கறிவேப்பிலை
கொத்துமல்லி தழை
1/4 தேக்கரண்டி கொத்தமல்லி தூள்
1/2 தேக்கரண்டி மிளகாய் தூள்
1 தேக்கரண்டி தேங்காய் எண்ணெய்
2 பிரியாணி இலை
மசாலா கலவை :
1 பெரிய வெங்காயம் நறுக்கியது
2 பச்சை மிளகாய்
4 பூண்டு
இஞ்சி சிறிய துண்டு
1 தேக்கரண்டி பெருஞ்சீரகம்
2 ஏலக்காய்
2 கிராம்பு
1 இலவங்கப்பட்டை
1 தக்காளி நறுக்கியது
1/4 தேக்கரண்டி மஞ்சள் தூள்
உப்பு
1 தேக்கரண்டி தேங்காய் எண்ணெய்
தேங்காய் கலவை :
1/4 கப் தேங்காய்
1/2 தேக்கரண்டி பெருஞ்சீரகம்
Method :
- In a blender, add grated coconut, fennel seeds, and water. Grind into a fine paste and keep aside
- In a bowl, add coriander powder and chili powder. Mix well and keep aside
- Cut cauliflower into pieces, cook with salt and turmeric powder. Drain and keep aside
For masala paste :
- In a Kadai, add coconut oil and temper cloves, cardamom, cinnamon, and fennel seed
- Add green chili, ginger, and garlic
- Add chopped onion and roast for 3 minutes on medium flame
- Add chopped tomatoes and turmeric powder
- Cook well and transfer to a blender
- Allow it to cool down
- Grind into a fine paste and keep aside
For Kurma :
- Add Coconut oil and bay leaf
- Add cooked cauliflower and cook on a medium flame for 3 minutes
- Add the masala powder and cook until the raw smell disappears
- Then add the masala powder
- Add water required for kurma
- Add salt to taste
- Add coconut paste and mix well
- Just cook for a minute and turn off the heat
- Add chopped curry leaves and coriander leaves
- Serve hot
For recipes, check https://adukalaii.blogspot.com
Do share your comments.
No comments:
Post a Comment