Thursday, 4 February 2021

Cauliflower Kurma / காலிஃபிளவர் குருமா

 Cauliflower Kurma / காலிஃபிளவர் குருமா 

  • mom’s recipe 


Serves: 4 

Preparation time: 15 minutes 

Cooking time: 25 minutes 


Ingredients: 


1/2 kg cauliflower 

Curry leaves 

Coriander leaves 

1/4 tsp coriander powder 

1/2 tsp chili powder 

1 tsp coconut oil 

2 bay leaf 


For masala paste : 


1 large onion chopped 

2 green chili 

4 garlic 

Ginger small piece 

1 tsp fennel seeds

2 cardamom 

2 cloves 

1 cinnamon 

1 tomato chopped 

1/4 tsp turmeric powder 

Salt 

1 tsp coconut oil 


For coconut paste : 

1/4 cup grated coconut 

1/2 tsp fennel seeds 


தேவையான பொருட்கள்:


1/2 கிலோ காலிஃபிளவர்

கறிவேப்பிலை

கொத்துமல்லி தழை

1/4 தேக்கரண்டி கொத்தமல்லி தூள்

1/2 தேக்கரண்டி மிளகாய் தூள்

தேக்கரண்டி தேங்காய் எண்ணெய்

பிரியாணி இலை


மசாலா கலவை : 


பெரிய வெங்காயம் நறுக்கியது

பச்சை மிளகாய்

பூண்டு

இஞ்சி சிறிய துண்டு

தேக்கரண்டி பெருஞ்சீரகம் 

ஏலக்காய்

கிராம்பு

இலவங்கப்பட்டை

தக்காளி நறுக்கியது

1/4 தேக்கரண்டி மஞ்சள் தூள்

உப்பு

தேக்கரண்டி தேங்காய் எண்ணெய்


தேங்காய் கலவை : 

1/4 கப் தேங்காய்

1/2 தேக்கரண்டி பெருஞ்சீரகம் 


Method : 





  1. In a blender, add grated coconut, fennel seeds, and water. Grind into a fine paste and keep aside 
  2. In a bowl, add coriander powder and chili powder. Mix well and keep aside 
  3. Cut cauliflower into pieces, cook with salt and turmeric powder. Drain and keep aside


For masala paste : 

  1. In a Kadai, add coconut oil and temper cloves, cardamom, cinnamon, and fennel seed 
  2. Add green chili, ginger, and garlic 
  3. Add chopped onion and roast for 3 minutes on medium flame 
  4. Add chopped tomatoes and turmeric powder 
  5. Cook well and transfer to a blender 
  6. Allow it to cool down 
  7. Grind into a fine paste and keep aside 


For Kurma : 

  1. Add Coconut oil and bay leaf 
  2. Add cooked cauliflower and cook on a medium flame for 3 minutes 
  3. Add the masala powder and cook until the raw smell disappears 
  4. Then add the masala powder 
  5. Add water required for kurma 
  6. Add salt to taste 
  7. Add coconut paste and mix well 
  8. Just cook for a minute and turn off the heat 
  9. Add chopped curry leaves and coriander leaves 
  10. Serve hot 


For recipes, check https://adukalaii.blogspot.com 

 

Do share your comments. 


No comments:

Post a Comment